Super snelle stoofperen: het succesrecept!

Hallo lezer,

Wat doe je als je ruim 10kg aan onrijpe peren geplukt hebt? Juist! Stoofperen dus 🙂

Stoofperen zijn heel makkelijk en snel te maken en bovendien drukken ze weinig of niet op het dagelijkse keukenbudget. En wel groots resultaat! Volgens mij vindt echt iedereen stoofperen lekker. Het is ook een beetje nostalgisch, zo’n stoofpeertje. Alleen de geur al, vanille, citroen, rode wijn… mmm!

Men neme peren:

20110823-095515.jpg

De ingredienten voor dit oerhollandse (bij)gerecht/dessert zijn als volgt:

1kg peren (gieser wildeman of een andere hardblijvende peer, geen zachte peren in ieder geval)
1 liter rode wijn (kunnen restjes zijn, ik heb 4 soorten restjes door elkaar gedaan)
1 citroen (gewoon in 4 stukken snijden, helemaal er in)
1 zakje vanillesuiker (2 kan ook)
1 stukje steranijs (optioneel)
200 gram suiker (alles kan: kristal/rietsuiker/basterd)
1 eetlepel honing (optioneel)
1 kruidnagel (optioneel)
Eventueel wat water toevoegen als de peren nog niet helemaal onder staan

Werkwijze:

Schil de peren en laat het steeltje eraan. Doe de peren in een ruime pan en alle andere ingredienten erin. Zet het zeer laag op en doe een deksel op de pan. Controleer na ongeveer 1 uur de gaarheid van de peren. Als ze gaar zijn zet dan het gas uit en laat de peren in het vocht afkoelen. Als ze nog iets te hard zijn geef ze dan nog even de tijd. Eigenlijk is de voorbereiding ongeveer een kwartier en daarna af en toe controleren.

Tsja, en wat dan te doen met een kilo stoofperen? Aangezien een kilo stoofperen op een avond misschien wat teveel van het goede is, kan je de stoofperen invriezen. Het handigste is dan om een grotere hoeveelheid te maken (bijvoorbeeld 2 of 3 kg). Zo ben je peer-technisch geheel winterklaar. Bij (onverwachte) gasten wek je ongetwijfeld de indruk dat je de hele dag hebt staan zwoegen 🙂 . Als je de stoofperen op de dag zelf ontdooit en weer in het vocht warm laat worden ruikt je hele huis à la Charles Dickens zonder al te veel moeite!

Als ze op het gas staan ziet dat er ongeveer zo uit:

20110823-101712.jpg

De stoofperen passen perfect bij vele winterse gerechten (denk hierbij aan: hert, haas, hazenpeper en ander lekkers). Ook doen ze het goed in de yoghurt en bij vanilleijs, of gewoon met wat slagroom. Uiteraard ook zonder verdere opsmuk heerlijk! Het vocht kan verder ingekookt worden tot een lekkere siroop, die je er weer bij kan serveren.

Veel succes en mocht je vragen hebben, stel ze gerust.

Groeten van Mies Moestuin

Advertenties

6 reacties to “Super snelle stoofperen: het succesrecept!”

  1. Hoi Mies,

    Dat ziet er uit als één van die ouderwetse, niet stuk te krijgen en altijd lukkende recepten!
    Ik ga het gauw een keer maken.

    Omdat je wel van lekkere kruidige peertjes lijkt te houden, geef ik je het recept dat mijn in Indië geboren overgrootmoeder ons naliet.
    Die kookte met een ratjetoe van Indische en Europese invloeden.
    Dit is haar recept:

    Opoes “terlalloe lekker” (= heel lekkere) stoofperen

    1kg stoofperen, geschild.
    1/2 liter Gluhwein (of andere rode wijn (restje!)
    1/2 liter water
    1 citroen of limoen (onbehandeld, in stukken, met schil en al)
    1 zakje vanillesuiker
    1 pijpje kaneel
    1 kruidnagel
    1 heel klein stukje foelie( optioneel)
    1 groene kardemompeul (of een mespunt gemalen kardemom)
    1 stuk gemberwortel ter grootte van een flinke walnoot (3 geconfijte gemberbolletjes of 1 theel gemberpoeder kan ook)
    1 kruidnagel
    5 eetl donkere basterdsuiker

    Koken tot de peertjes zacht zijn, de tijd hangt af van welke peren je hebt.
    Als ze klaar zijn, de kruiden, specerijen en de cotroen verwijderen.
    Het vocht met een volle theel maizena, aangeroerd in een paar eetlepels water, heel licht binden.
    Dan gaat het sap “op de peren hangen”, zodat ze mooi gaan glanzen.

    Af laten koelen.
    Ook heel geschikt om te diepvriezen.

    Deze stoofperen zijn niet erg zoet, maar wel lekker aromatisch door de ongewone kruiden en specerijen.
    Zoetekauwen kunnen er een eetl honing of nog wat extra suiker bij doen!

    • Hoi Elke,

      Dat recept ziet er heerlijk uit! Bedankt voor je reactie.

      Die foelie en kardemom maken het vast fantastisch kruidig. Ik ga het zeker proberen. Van de 10 kilo peren is namelijk nog genoeg over, dus dit mooie recept is erg welkom 🙂 Als ik het goed zie, doe je er dus inderdaad maar heel weinig suiker bij? En hoe serveer jij ze?

      Tot snel en veel groeten van Mies Moestuin

  2. Hallo mies,

    Leuke site, heb je ook ervaringen met “vergeten” hollandse groenten? Ik ben een groot liefhebber van aardperen en groenlof, soms zelfs zo uit het vuistje!

    • Dag Winston,

      Bedankt voor je reactie!
      Ik ben ook een groot liefhebber van “vergeten groenten”. Aardperen, meiknollen, pastinaak, zilverstelen, heerlijk! Ik zal er binnenkort wat over schrijven, in combinatie met recepten. Er zijn een paar mooie kookboeken te krijgen met fantastische recepten voor “vergeten groenten”, die zal ik dan ook noemen. Groenlof ken ik niet, is dat een soort witlof maar dan groen? En hoe bereid je dat?

      Tot snel!

      Groeten van Mies Moestuin

  3. Ja het is een soort lofandijvie! mijn oma maakte altijd Toemis groenlof sowt’aleisi. Volgens mij ging t ongeveer zo:
    eerst een boemboe van knoflook, sambal, ui en laos maken daarna ff fruiten inolie. Daarna groenlof erbij en roerbak tot de groenlof verslagen is. Dan citroensap erdoor heen, beetje roeren en op het laatst sowt aleisi erbij.
    Als je wat over hebt kan je het de volgende dag lekker op bakken op brood!!
    Ben benieuwd naar je volgende posts
    Winston

  4. Bedankt Winston, ik zal het eens proberen. Het klinkt lekker! Zoiets heb ik nog nooit geprobeerd 😉

    Groeten van Mies Moestuin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: